Afbeeldingen optimaliseren voor SEO – 8 tips

SEO

Google houdt, net als ik, van afbeeldingen. Afbeeldingen maken je tekst levendiger en beter te begrijpen. Wist je dat als je je afbeeldingen goed gebruikt, je de vindbaarheid van je website verbetert? Kortom: kwak dus niet zomaar een leuk plaatje in je tekst, maar zorg dat afbeeldingen optimaliseren onderdeel is van je SEO-strategie. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Met deze 8 tips optimaliseer je in no-time de afbeeldingen op je website.

1. Kies het juiste bestandstype

JPG, PNG of GIF? Maakt het uit hoe je je afbeelding opslaat? Ja! Onnodig grote bestanden kunnen je website vertragen, maar je wilt natuurlijk ook afbeeldingen laten zien in de juiste kwaliteit. Wanneer gebruik je welk bestandstype?

  • JPG gebruik je in de meeste gevallen. Dit is een klein afbeeldingbestand en het werkt goed op alle schermen. Een nadeel van JPG is dat de kwaliteit van je afbeelding soms minder kan uitvallen en je kunt geen transparante achtergrond gebruiken.
  • PNG gebruik je als je een transparante achtergrond wilt of als je merkt dat je JPG-bestand niet scherp genoeg is. Het nadeel van PNG is dat deze vaak groter is. Daardoor kan deze je website vertragen.
  • GIF gebruik je bij animaties. Dit bestand is over het algemeen groter dan PNG en JPG, maar werkt goed voor korte herhalende filmpjes. Als je een GIF-bestand op je website zet, zorg dan ook dat je een thumbnail instelt. Als iemand het bestand niet kan afspelen, dan zien ze gewoon een afbeelding.

2. Verklein je afbeeldingen

Niets is voor een internetgebruiker zo irritant als een website die maar niet laadt. Te grote afbeeldingen zorgen ervoor dat de pagina langzamer laadt. Verklein daarom de afbeelding naar het formaat waarin de site deze moet tonen. Foto’s bevatten gegevens over bijvoorbeeld de camera. Dit maakt je bestand onnodig groter. Deze gegevens zijn negen van de tien keer overbodig. Deze kun je dus ook prima verwijderen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

  • In Photoshop kun je je bestand opslaan als een webbestand. Klik daarvoor op ‘opslaan voor web’. Photoshop verkleint dan het bestand en zorgt dan de kleuren voor web geschikt zijn.
  • Je kunt een WordPress-plugin gebruiken om je afbeeldingen te optimaliseren voor je website. Ik gebruik Smush hiervoor.
  • Op internet zijn er verschillende handige tools te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar TinyPNG om JPG- en PNG-bestanden te verkleinen.

Let op: verander niet de weergave, maar de grootte van het bestand zelf.

Afbeeldingen optimaliseren SEO

3. Geef je afbeeldingen een passende naam

Gebruik geen automatische titels voor je afbeeldingen. Als ik een afbeelding van mijn camera upload, krijg ik bijvoorbeeld zo’n titel: DSC_014. Dit zegt natuurlijk niets over de afbeelding. Verander daarom ook de titel van de afbeelding naar het onderwerp van de afbeelding.

4. Vul de alt tekst in

Een goede alt tekst is onmisbaar om je afbeeldingen in Google te laten scoren. De alt tekst vertelt de zoekmachine wat er op de afbeelding te zien is. Zo kan Google dus jouw afbeelding lezen.

Daarnaast zien gebruikers de alt tekst als de website de afbeelding niet kan laden door bijvoorbeeld een slechte internetverbinding. Maar ook voor mensen met visuele beperkingen is de alt tekst belangrijk. Zo kunnen zij alsnog weten wat er op de afbeelding staat.

Maar hoe schrijf je zo’n alt tekst eigenlijk?

De alt-tekst bestaat uit zoekwoorden. Je hoeft dus geen hele zinnen of paragrafen te typen. Gebruik niet meer dan 125 karakters. Zorg dat de alt tekst nuttig en beschrijvend is. Ga ook niet je alt tekst volproppen met al je zoekwoorden; het moet wel relevant zijn. Onthoud dat voor iemand die de afbeelding niet kan zien, de toegevoegde waarde alsnog duidelijk moet zijn.

alt tekst invoeren bij wordpress

->Wist je trouwens dat je YouTubefilmpjes ook kunt optimaliseren? Ga naar YouTube en zorg voor de juiste titel en beschrijving bij je filmpje. Je kunt ook ondertiteling toevoegen en linken naar je website.

5. Lazy Loading

Lazy loading of letterlijk vertaald traag laden zorgt ervoor dat je website snel laadt. Huh? Maar waarom dan lazy loading? hoor ik je denken. Lazy loading zorgt ervoor dat je pagina in gedeeltes laadt. Als jij een pagina hebt met 1000 woorden, 3 foto’s en een filmpje en dat moet in één keer laden, dan kost dat best veel tijd. Het is dus beter om alleen het stukje pagina te laten laden waar de gebruiker op dat moment op kijkt. Dat maakt je website sneller. En Google houdt, net als je gebruikers, van snelle websites🙂.

Je kunt hiervoor verschillende plugins gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar Autoptimize of A3 Lazy Load. In sommige thema’s zit het zelfs al ingebouwd.

6. Plaats je afbeelding in de buurt van relevante tekst

Foto’s brengen mijn verhaal tot leven, dus ik plaats foto’s overal in mijn tekst waar het een beetje ‘leeg’ is. Klinkt leuk, maar werkt niet. Zoekmachines kijken namelijk niet alleen naar de afbeelding zelf, maar ook naar de context. Zo kijkt Google bijvoorbeeld naar de koppen, links en tekst die om de afbeelding heen staan. Een afbeelding moet een aanvulling zijn van je tekst, dus zorg dat deze ook bij de tekst past. Voeg je afbeelding in bij de alinea waar deze bijhoort. Heeft de afbeelding geen toegevoegde waarde? Misschien kun je deze dan beter weglaten.

7. Gebruik originele foto’s

Je hebt superveel sites met mooie stockfoto’s. Handig toch? Ja en nee. De meeste ondernemers hebben geen tijd om constant zelf met een camera of een Adobe-programma aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er vaak mooie afbeeldingen te vinden. Het nadeel hiervan is dat deze afbeeldingen waarschijnlijk op meer websites staan. Het is dus niet origineel. Het kan zijn dat gebruikers de afbeelding al kennen en er een bepaalde associatie mee hebben. Daarnaast valt zo’n afbeelding niet op tussen de andere afbeeldingen. Dit maakt het moeilijker om te scoren op Google.

Het is dus beter om zo min mogelijk stockfoto’s te gebruiken. Moet je dan constant met je camera in de hand rondlopen? Nee hoor, je kunt ook illustraties maken of bijvoorbeeld een infographic. Zolang het maar origineel is.

8. Plaats niet te veel afbeeldingen

Zeker op mijn reisblog heb ik hier weleens moeite mee; ik wil graag laten zien wat ik heb gedaan en gezien. Toch is dit niet heel slim. Hoe klein je afbeelding ook is, deze kost alsnog meer tijd om te laden dan tekst. Te veel afbeeldingen vertragen dus je website. Daarnaast kan het soms onduidelijk zijn op mobiele apparaten. Plaats daarom alleen relevante afbeeldingen op je website en gebruik bijvoorbeeld Instagram voor de andere foto’s.

 

WordPress Webdesigner Divi Expert Tamara Belt

Tamara Belt - Webdesigner & Divi specialist

Als webdesigner en Divi specialist is het mijn doel om jou te laten groeien via je website. Met een geweldige website die (weer) 100% bij je past.

Naast webdesign en websiteoptimalisatie op maat, leer ik virtual assistents hoe ze goede websites met Divi bouwen met de Webdesigncursus voor VA's.

Bekijk mijn aanbod

Gratis Masterclass:
ZONDER STRESS, VOL VERTROUWEN WEBSITES BOUWEN ALS VA

In de masterclass geef ik je insider websitetips en strategieën over hoe jij vol zelfvertrouwen geld kunt verdienen met het bouwen en aanpassen van websites.

Schrijf je gratis in en claim jouw plek direct