Met SEO of zoekmachineoptimalisatie verbeter je de online vindbaarheid van je website. Je zorgt dus dat je hoger in zoekmachines als Google komt. SEO bestaat uit veel onderdelen. Met deze SEO-tips kun je direct aan de slag met de vindbaarheid van je website.
1. Snelheid verbeteren door je afbeeldingen te optimaliseren
Met zoekmachineoptimalisatie optimaliseer je eigenlijk je website voor je bezoekers. Iedereen vindt een snelle website prettig. Google dus ook! Te grote afbeeldingen zorgen ervoor dat de pagina langzamer laadt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je afbeeldingen te optimaliseren. Zo zijn er verschillende manieren om je afbeeldingen te verkleinen. Daarnaast is het slim om lazy loading in te stellen. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral mijn blog over afbeeldingen optimaliseren voor SEO.
2. Sitemap uploaden in Google Search Console
Google werkt met zogenaamde crawlers. Dit zijn speciale programmaatjes die het internet afspeuren naar nieuwe links. Als de crawlers nieuwe websites of pagina’s vinden, dan voegen zij deze toe aan de database van Google. Dit noem je indexeren. Dagelijks voegen mensen miljarden artikelen en content toe. Je kunt je voorstellen dat dit niet 1, 2, 3 gecrawld is. Het kan daarom soms wel weken duren voordat zoekmachines jouw website of pagina vinden. Gelukkig kan dit sneller!
Je kunt namelijk je sitemap (plattegrond van de website) uploaden in Google. Je zegt dan eigenlijk: “Hé Google, ik heb een nieuwe website gemaakt. Wil je deze crawlen en toevoegen aan de database?”
In mijn blog over sitemaps vertel ik je stap voor stap hoe je zelf je sitemap aanmaakt en upload in Google Search Console.
3. Meta-teksten invullen
Meta-teksten zijn de previews die je Google ziet. Met een SEO-plugin zoals Yoast SEO kun je deze zelf invullen. Het is slim om deze voor alle pagina’s/posts in te vullen. Een goede meta-tekst bestaat uit de volgende onderdelen:
- Het onderwerp van tekst
- Call-to-action
Maak in de meta-tekst de lezers nieuwsgierig, zodat ze doorklikken naar je website.
4. Vul de alt tekst van de afbeelding in
Een goede alt tekst is onmisbaar om je afbeeldingen in Google te laten scoren. De alt tekst vertelt de zoekmachine wat er op de afbeelding te zien is. Zo kan Google dus jouw afbeelding lezen.
Daarnaast zien gebruikers de alt tekst als de website de afbeelding niet kan laden door bijvoorbeeld een slechte internetverbinding. Maar ook voor mensen met visuele beperkingen is de alt tekst belangrijk. Zo kunnen zij alsnog weten wat er op de afbeelding staat.
Maar hoe schrijf je zo’n alt tekst eigenlijk?
De alt-tekst bestaat uit zoekwoorden. Je hoeft dus geen hele zinnen of paragrafen te typen. Gebruik niet meer dan 125 karakters. Zorg dat de alt tekst nuttig en beschrijvend is. Ga ook niet je alt tekst volproppen met al je zoekwoorden; het moet wel relevant zijn. Onthoud dat voor iemand die de afbeelding niet kan zien, de toegevoegde waarde alsnog duidelijk moet zijn.
5. Start een blog voor SEO op lange termijn
Zoekmachineoptimalisatie is een langetermijnstrategie. Het duurt langer voordat je effecten ziet, dan bij bijvoorbeeld advertising. Het is ook belangrijk om het bij te houden. Start daarom een blog. In de blog kun je de woorden kwijt waarop je gevonden wilt worden. Daarnaast krijg je meer expertstatus bij je doelgroep. Je laat namelijk je kennis zien!
Als je een blog schrijft, houd dan het volgende in gedachten:
- Zorg voor een centraal onderwerp/zoekwoord van de blog (het is slim om van tevoren zoekwoordenonderzoek te doen).
- Schrijf op een natuurlijke manier en gebruik synoniemen.
- Maak blogcategorieën aan.
- Schrijf een aantrekkelijke titel waarin het onderwerp duidelijk is.
- Zorg voor een nette url waarin het onderwerp van de tekst terugkomt (woorden als de en het kun je weglaten).
- Plaats een afbeelding in de tekst.
- Maak een link naar je producten/diensten.
Weten hoe je zelf echt een goede website bouwt die ook vindbaar is in Google? In de cursus website bouwen zit ook een module over zoekmachineoptimalisatie.