Podcast #13 Mijn eerste digitalnomadreis naar Costa Rica en Panama

Luister op je favoriete platform

Je luistert deze podcast op Spotify & Apple Podcasts

Hoe is het om locatieonafhankelijk te werken vanuit het buitenland? En hoe beviel het reizen als digital nomad in Costa Rica en Panama? In deze podcast neem ik je mee in mijn ervaringen van werkend reizen. Zo vertel ik je hoe ik mijn reis voorbereidde, maar ook welke struggles en suffe situaties ik meemaakte tijdens mijn reis. Kortom: een leuke & persoonlijke podcast.

In februari reisde ik samen met mijn broertje voor 7 weken door Midden-Amerika. Dit was mijn eerste reis als digital nomad. Het voelde als een droom die uitkwam; meer reizen was één van de redenen dat ik mijn bedrijf startte. Nu heb ik gewoon de vrijheid dat dat kan!

De voorbereiding van mijn reis als digital nomad naar Midden-Amerika

Ik bereidde de reis op een aantal manieren voor:

 • Samen met mijn broertje maakte ik een reisroute.
 • Ik informeerde mijn klanten over mijn reis (en voornamelijk het tijdsverschil).
 • Ik maakte een inpaklijst en dacht goed na over welke spullen ik vooral nodig had om te werken.
 • Ik zette de functie om via mijn website direct een kennismaking te boeken tijdelijk offline.
 • Ik zette mijn Google agenda op ’tijd aanpassen aan locatie’.
 • Direct na aankomst kocht ik een lokale simkaart met onbeperkt internet.

Hoe zagen de dagen eruit?

Op reis ben ik vaak vroeger wakker dan in Nederland. Ik heb dan minder kunstmatig licht, waardoor ik meer mee ga met het natuurlijke dag- en nachtritme. Daardoor zat ik al vroeg achter mijn laptop. Ik deed mijn werk dan ook vooral in de ochtend. Het was dan middag in Nederland, dus zo kon ik ook gemakkelijk met klanten in gesprek blijven. In de middag trokken we eropuit.

Als we een excursie of reisdag hadden, werkte ik ook weleens aan het eind van de middag of in de avond.

Videocalls plande ik handmatig in.

Mijn struggles/suffe situaties tijdens het locatieonafhankelijk werken

 • Ik vergat dat het zomertijd werd in Nederland, waardoor ik een call inplande om half 7 ’s ochtends.
 • Een hosteleigenaar zette het licht uit terwijl ik nog aan het werk was.
 • De oplader van mijn laptop, was te groot voor de reisstekker die ik mee had. Dus ik kon mijn laptop niet opladen. 😅
 • Buiten in de zon werken als échte digital nomad? Ziet er leuk uit op Insta, maar ik het echt zie je je scherm niet haha.
 • Bijna dagelijkse stroomstoringen in een surfersdorpje.
 • Ik kreeg een keelontsteking.
 • De stoelen en tafels zijn vaak niet gemaakt om lang aan te zitten.
 • Gillende kinderen in een hostel. Gelukkig had ik mijn superfijne noise cancelling headphones.

Is zo’n digitalnomadreis aan te raden?

JA! Ik heb een supergave tijd gehad. Ik kreeg echt het gevoel van vrijheid. Daarnaast was het reizen en werken goed te doen. In oktober ga ik opnieuw voor een maand locatieonafhankelijk werken. Deze keer iets dichterbij huis, namelijk vanuit Lissabon.

Het is wel fijn om langer op één plek te zijn als je werkt. Daarom ga ik nu niet rondreizen. Tijdens het backpacken waren we toch vaak maar zo’n 3 tot 5 nachten op één plek. De volgende keer zou ik minimaal een week op één plek zijn. Dat is relaxter.

Wil je meer van mij zien?

Volg me dan op Instagram. Je vindt me op @tamarabelt.nl

Benieuwd hoe ik jou kan helpen aan een droomwebsite? Zodat jij meer (en leukere) klanten binnenhaalt? Neem dan een kijkje op mijn website: www.tamarabelt.nl

Hi! ik ben Tamara

Als webdesigner help ik vrouwelijke ondernemers aan een website die je helpt om makkelijker klanten binnen te halen, jou tijd bespaart én (weer) 1000% bij je past.