Redirects instellen op 2 manieren

SEO

Iedereen heeft weleens een 404-pagina gezien. Tenzij je zo’n coole 404-pagina hebt als ik, wil je voorkomen dat mensen zo’n pagina zien. Gelukkig is hier een handig trucje voor: redirects instellen. Say what? Waar heb je het nu weer over? Een redirect is een doorlink. Redirects vertellen je bezoeker (en Google) dat je pagina een andere URL heeft. Natuurlijk linkt je website ze ook automatisch door. Het mooie hiervan is dat je echt geen computernerd hoeft te zijn om deze doorlinks in te stellen. Ik vertel je welke soorten redirects er zijn en ik geef je 2 manieren om het in te stellen.

301-redirect of 302-redirect

In het begin is het belangrijk dat je weet wat voor soort redirect je nodig hebt. Meestal gebruik je een 301- of 302-redirect. In dit artikel focus ik me daarom ook op deze twee.

  • 301-redirect: permanente redirect. Met deze redirect vertel je dat je de URL permanent verhuist naar een andere URL. Het voordeel hiervan is dat zoekmachines de waarde van de oude pagina meenemen naar de nieuwe pagina. Je raakt je online vindbaarheid dus niet kwijt. Ik help veel ondernemers met SEO, dus ik gebruik deze redirect het meest.
  • 302-redirect: tijdelijke redirect. Deze doorlink gebruik je alleen als je een pagina tijdelijk verplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een actiepagina.

Redirect instellen via een plugin

Ik begin met de makkelijkste manier: download een plugin. Ga in de zijbalk van je WordPress-website naar plugins -> nieuwe plugin. Daarna zoek je in de zoekbalk op redirect. Vervolgens installeer je een plugin. Als ik een nieuwe plugin installeer, dan kijk ik naar het volgende:

  • Is deze compatibel met mijn website? Anders kan de plugin misschien niet goed werken.
  • Heeft de plugin goede reviews?
  • Is deze up-to-date? Als een plugin verouderd is, dan is deze gevoeliger voor hackers. Daarnaast kan deze soms niet meer goed werken met de nieuwste WordPress-updates.
redirect plugin

In dit geval kies ik voor 301 Redirects – Easy Redirect Manager.

Daarna ga je naar Instellingen -> 301 Redirects. Vervolgens kies je welke soort redirect je wilt en vult de link in. Dan kies je een pagina/post uit waarnaar de link moet verwijzen. Tot slot klik je op save en that’s it! Makkie toch?

redirect instellen plugin

Redirects instellen via je hosting – DirectAdmin

Je kunt ook redirects via je hosting instellen. Ik raad altijd aan om zo min mogelijk plugins op je website te installeren. Zo blijft je website namelijk lekker vlot. Als je toegang hebt tot je hosting en je weet er een beetje mee te werken, dan zou voor deze methode kiezen. Daar komt ie:

Log in bij je hosting. Ik gebruik Vimexx. Vimexx gebruikt, net als bijvoorbeeld Antagonist, bedieningspaneel DirectAdmin. Klik op je domeinnaam en ga naar Advanced Features -> Site Redirection.

redirect directadmin

Ook hier kies je de soort redirect. Bij Local URL Path vul je de oude link in. Bij Destination URL vul je de nieuwe URL in. Klik op save en je bent klaar

redirect instellen directadmin

Redirect alleen als het nodig is

Ik hoor je denken: Dit is leuk! Ik wil graag mijn nieuwe skills in praktijk brengen en ga lekker veel redirects instellen op mijn website. Dat begrijp ik natuurlijk heel goed. Toch zou ik je aanraden om alleen redirects in te stellen als het echt nodig is. Een redirect is eigenlijk een omleiding. Je komt uiteindelijk wel bij je bestemming, maar het duurt iets langer. Bij redirects werkt dit zo: mensen komen op de verkeerde pagina, deze laadt niet en vervolgens laadt jouw website een nieuwe pagina. Er zijn dus meer handelingen nodig om de pagina te laden. Jouw websitebezoekers houden van snelheid. Daarnaast is websitesnelheid een belangrijk onderdeel van SEO. Plaats dus alleen redirects als het nodig is, zodat jouw website als een speer blijft gaan🚀.

Heb je hulp nodig met redirects instellen? Je mag me altijd een berichtje sturen.

WordPress Webdesigner Divi Expert Tamara Belt

Tamara Belt - Webdesigner & Divi specialist

Als webdesigner en Divi specialist is het mijn doel om jou te laten groeien via je website. Met een geweldige website die (weer) 100% bij je past.

Naast webdesign en websiteoptimalisatie op maat, leer ik virtual assistents hoe ze goede websites met Divi bouwen met de Webdesigncursus voor VA's.

Bekijk mijn aanbod

Gratis Masterclass:
ZONDER STRESS, VOL VERTROUWEN WEBSITES BOUWEN ALS VA

In de masterclass geef ik je insider websitetips en strategieën over hoe jij vol zelfvertrouwen geld kunt verdienen met het bouwen en aanpassen van websites.

Schrijf je gratis in en claim jouw plek direct