Hoe voorkom ik spam via mijn website? Lees de 4 stappen


Onbeschaafde verzoeken van vreemde dames, linkspamming of promotie voor medicijnen die je op deze leeftijd echt niet nodig hebt: spam in alle vormen is mega-irritant.

Maar hoe ga je spam tegen op je website? In deze blog deel ik 4 stappen om spam via je website te voorkomen.

Stap 1: Wat is de oorzaak van spam via je website?

De eerste stap in het aanpakken van spam is uitzoeken waar het vandaan komt. Meestal komt spam via twee kanalen: blogreacties en contactformulieren.

1. Via je contactformulier: Spam via je contactformulier herken je doordat ze eruitzien als normale reacties op een contactformulier. Je vindt ze gewoon in je mail.

2. Blogreacties: Je kunt spam binnenkrijgen als reactie op je blog. Zelfs als je niet actief blogt, kunnen automatische reacties toch binnenkomen, wat irritant is omdat je ze handmatig moet afwijzen. Je ziet ze in je WordPress dashboard bij de linkerzijbalk onder ‘Reacties’.

* Spam via je blog herken je doordat je het kunt terugvinden onder ‘Reacties’ in je WordPress Dashboard

Stap 2: Blokkeer Spam in Blogreacties

Nadat je weet waar de spam vandaan komt, kun je er gericht mee aan de slag.

Reacties uitschakelen:

Dit is een quick & dirty oplossing voor als je geen blog hebt. Je schakelt de mogelijkheid voor mensen om een reactie achter te kunnen laten uit.

Ga daarvoor in WordPress naar Instellingen -> Discussie.

Vervolgens schakel je deze 2 uit:

  • Sta link meldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe
  • Sta mensen toe reactie te geven op nieuwe berichten

Houd er rekening mee dat als je al meerdere blogs hebt, je deze handmatig moet aanpassen bij de blogs zelf.

Anti-spam filter instellen

Als je liever reacties toestaat vanwege de voordelen voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), gebruik dan een anti-spam filter. Akismet is een populaire betaalde plugin. Ik gebruik zelf graag Anti-Spam Bee. Dit is een gratis alternatief waarmee ik vrijwel geen spam meer binnenkrijg.

Stap 3: Beveilig je contactformulier

Voor contactformulier spam kun je Google ReCAPTCHA installeren. Hierbij geeft Google bezoekers een score op basis van hun gedrag, waardoor robots worden geblokkeerd voordat ze het formulier kunnen invullen.

Werk je met Divi? Dan kun je gemakkelijk ReCAPTCHA instellen via het contactformulier.

 

  1. Maak daarvoor een account aan via Google Recaptcha
  2. Registeer je website
  3. Vervolgens krijg je een sitesleutel en geheime sleutel. Kopieer die beide.
  4. Zet in het Divi contactformulier -> Beveiliging tegen spam -> Gebruik een spambeveiligingsservice aan
  5. Vul de sitesleutel en geheime sleutel in en sla op!.

Stap 4: Beveilig je website

Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat je website altijd up-to-date is en dat je een goede hosting hebt. Verder kun je een beveiligingsplugin installeren om spam en andere bedreigingen te voorkomen. Ik gebruik graag een beveiligingsplugin samen met anti-spam voor de beste beveiliging. Ik raad de plugin Wordfence security aan.

Spam voorkomen heeft ook voordelen voor de snelheid van je website

Naast dat spam voorkomen voordelen heeft voor jouw humeur, worden je websitebezoekers er ook extra blij van. Je website wordt namelijk sneller. Je website wordt minder belast, blijft meer opgeruimd en er is minder verkeer door spamrobots. Daardoor laadt je website sneller voor je echte bezoekers.

Wil jij alles weten over het bouwen en onderhouden van websites voor klanten? In de webdesigncursus voor VA’s leer je hoe je geweldige websites bouwt en optimaliseert. Zoals beveiliging, snelheid, zoekmachineoptimalisatie en nog veel meer. Bekijk de cursus hier.

WordPress Webdesigner Divi Expert Tamara Belt

Tamara Belt - Webdesigner & Divi specialist

Als webdesigner en Divi specialist is het mijn doel om jou te laten groeien via je website. Met een geweldige website die (weer) 100% bij je past.

Naast webdesign en websiteoptimalisatie op maat, leer ik virtual assistents hoe ze goede websites met Divi bouwen met de Webdesigncursus voor VA's.

Bekijk mijn aanbod

Gratis Masterclass:
ZONDER STRESS, VOL VERTROUWEN WEBSITES BOUWEN ALS VA

In de masterclass geef ik je insider websitetips en strategieën over hoe jij vol zelfvertrouwen geld kunt verdienen met het bouwen en aanpassen van websites.

Schrijf je gratis in en claim jouw plek direct