Wat is hosting?

Hosting zorgt ervoor dat je website online is (en blijft). Hosting is dus een superbelangrijk onderdeel van je website! Toen ik voor het eerst een hostingpartij koos, raakte ik behoorlijk verdwaald in alle hostingproviders en hun pakketten.😅 Met deze blog help ik je op weg, zodat je een goede hosting voor je website kunt kiezen.

Websiteonderhoud hosting

Wat is hosting?

Hosting is een online ruimte die een hostingprovider beschikbaar stelt. Je kunt deze ruimte gebruiken om een website of webshop online te zetten.

Er zijn erg veel hostingproviders op de markt met verschillende pakketten. Hier hangen ook verschillende prijzen aan. Zo heb je hostings van €2,50 per maand, maar ook van €20,- of meer. Vaak hangt het af van de ruimte die je nodig hebt en de snelheid.

Naast je website gaat je e-mail vaak ook via je hosting.

 

Wat zijn belangrijke onderdelen van een hostingpartij?

Er zijn veel redenen om voor een bepaalde hostingprovider te kiezen. Dit vind ik echt de belangrijkste punten:

  • Snelheid – een snelle website is prettig voor je websitebezoekers en daardoor ook een belangrijk onderdeel zoekmachineoptimalisatie.
  • Regelmatige back-ups – Zelf back-ups maken is erg verstandig, maar een goede hostingprovider maakt buiten de handmatige back-ups zelf ook dagelijks back-ups.
  • Goede beveiliging Een goede hosting is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van je website. De meeste hostingpartijen bieden een gratis SSL-certificaat aan. Je herkent dit aan het groene slotje voor de link van de website. Dit is voor de AVG-wet verplicht. Het zorgt ervoor dat er geen buitenstaanders mee kunnen kijken met het websitegedrag van de bezoekers. Een veilige (privé-)verbinding is ook belangrijk voor Google (SEO).
  • Goede support – Mochten er problemen zijn, dan wil je je hostingprovider snel (en ook buiten kantoortijden) bereiken. Ik vind het een pluspunt als de hostingpartij Nederlandstalige support heeft.

ssl-certificaat

Een ssl-certificaat herken je aan het slotje voor de url, bovenaan in je adresbalk. Met een ssl-certificaat zijn de gegevens van je websitebezoekers privé.

Voorbeelden goede hostingpartijen

Ik heb inmiddels ervaring met verschillende hostingproviders. Als je op zoek bent naar een goede hosting, dan zou ik eens kijken bij deze providers:

Al deze hostingproviders hebben snelle en goede support. Ik raad nu vaak Vimexx aan. Deze is de laatste jaren erg groot geworden in Nederland en België. Vimexx heeft goede support en snelle hosting. Daarnaast zijn de prijzen erg schappelijk.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is de URL van je website. Deze bestaat uit:

  • Een websitenaam naar keuze (in mijn geval tamarabelt)
  • Een extensie (.nl, .com etc.).

Je kunt je domeinnaam registeren via je hostingpartij. Een domeinnaam kost tussen €3,- en €30,- per jaar. Dit is afhankelijk van de extensie die je kiest. De extensie geeft aan in welk land je vooral werkt.

Werk je alleen met Nederlandse klanten? Kies dan voor .nl. Dit is belangrijk voor je online vindbaarheid. Google toont namelijk graag Nederlandse websites aan Nederlanders. Door de juiste extensie te gebruiken, laat je aan Google weten dat je diensten/producten binnen Nederland aanbiedt.

Werk je veel internationaal? Kies dan voor .com. 

Websiteonderhoud is meer dan hosting

De hosting zorgt dat jouw website altijd online staat. Toch zijn er zoveel meer factoren belangrijk om je website veilig en online te houden.

Zorg bijvoorbeeld dat jouw website altijd up-to-date en veilig is. Draai ook regelmatig handmatige back-ups. Mocht je hostingpartij (worstcasescenario) failliet gaan, dan heb je altijd een back-up klaarstaan.

Heb je hulp nodig met websiteonderhoud? Bekijk dan het websiteonderhoudspakket.

Wil jij van A tot Z weten hoe je een geweldige website bouwt? Van de technische zaken, zoals hosting tot creatief design. Bekijk de cursus website bouwen.

 

WordPress Webdesigner Divi Expert Tamara Belt

Tamara Belt - Webdesigner & Divi specialist

Als webdesigner en Divi specialist is het mijn doel om jou te laten groeien via je website. Met een geweldige website die (weer) 100% bij je past.

Naast webdesign en websiteoptimalisatie op maat, leer ik virtual assistents hoe ze goede websites met Divi bouwen met de Webdesigncursus voor VA's.

Bekijk mijn aanbod

Gratis Masterclass:
ZONDER STRESS, VOL VERTROUWEN WEBSITES BOUWEN ALS VA

In de masterclass geef ik je insider websitetips en strategieën over hoe jij vol zelfvertrouwen geld kunt verdienen met het bouwen en aanpassen van websites.

Schrijf je gratis in en claim jouw plek direct