Welke software kies je om je website te bouwen?
Je Googlet wat in het rond en.. Stress! Er is zoveel keuze… Showit, Wix, WordPress, Elementor, Divi. Wat past het beste bij jou? Dat is afhankelijk van waar je precies naar zoekt. Daarom vergelijk ik in deze mail een aantal populaire platformen en thema’s. Dat scheelt jou weer uitzoekwerk. En ik vertel je waarom mijn voorkeur uitgaat naar WordPress met Divi 👇🏼 Allereerst is het goed om een keuze te maken tussen een gehost platform en een selfhosted platform.Wat is een gehost platform?
Bij een gehost platform zoals Showit en Wix ga je eigenlijk een abonnement aan. Jij kunt je website bouwen op het platform en zij nemen het onderhoud voor je uit handen. Lekker makkelijk! Hosted systemen werken met drag & drop, dus het is vrij makkelijk in gebruik.Wat zijn de nadelen van programma’s als Wix & Showit?
Er is alleen een groot nadeel: je bent afhankelijk van het platform. Je bent niet de volledige eigenaar. Mocht het bedrijf failliet gaan of hun systeem crasht (I know, superdramatisch), dan heb je een groot probleem. Daarnaast ben je beperkt binnen de mogelijkheden van het systeem. Er zijn standaard blokken en templates die je kunt aanpassen naar je eigen stijl. Wil je meer mogelijkheden? Of ben je megacreatief? Dan bestaat de kans dat je ideeën niet kunnen of dat je extra moet betalen om dit te integreren.Als jij wilt groeien met je bedrijf en website, dan is het beter om voor selfhosted te gaan. Op lange termijn kan een hosted platform je groei tegenhouden en is duurder op lange termijn.Dit zijn momenteel de 2 populairste hosted platforms:
Wat is Showit webbouwer?
Showit is de laatste jaren superpopulair geworden. Vooral voor fotografen. Het drag-and-drop systeem biedt veel vrijheid om te designen. Daarentegen is Showit echt ingericht op ‘laten zien’. Perfect als je een portfoliowebsite bouwt. Maar is jouw website gericht op klanten binnenhalen? Dan is Showit beperkt. Zo kun je met het basis abonnement geen blog starten, is het niet Google proof en kun je geen betaalmogelijkheden integreren.
Een Showit basis abonnement gaat vanaf 228 dollar per jaar exclusief blog, SEO-optimalisatie en (betaal)koppelingen.
Wat is Wix?
Net als Showit werkt Wix met een drag-and-drop systeem. Je kunt gemakkelijk elementen, zoals tekst en foto’s aan je website toevoegen. Wix is een prima systeem om mee te beginnen als je net gaat ondernemen, maar heeft minder creatieve mogelijkheden dan Showit. Het is daardoor moeilijker om een echt persoonlijke website te bouwen. In deze podcast vertel ik je waarom dat zo belangrijk is.
Je hebt in het basisabonnement wel meer mogelijkheden dan bij Showit. Zo kun je een simpele webshop en een blog starten.
Het basisabonnement gaat vanaf €120 euro per jaar.
WordPress is een selfhosted platform
Als je kiest voor een selfhosted platform, dan kun je kiezen voor WordPress.
WordPress is ooit begonnen als software voor bloggers, maar is inmiddels uitgegroeid tot de meest-gebruikte software om je website in te bouwen. Zo’n 45% van alle websites ter wereld is een WordPress-website. Ik snap wel waarom: het is makkelijk in gebruik en biedt superveel mogelijkheden om jouw droomwebsite te maken. Je hoort het al: ik ben fan!
Je hebt WordPress geheel in eigen beheer en eigenlijk alles is mogelijk. Je eigen creativiteit is ‘the limit’. Daardoor is het ‘groeiproof’. Als je bedrijf groeit, dan kun je gemakkelijk nieuwe features toevoegen.
Een ander voordeel: het is GRATIES. Ja echt, het bestaat. Het enige wat je nodig hebt, is hosting. Dat kost zo’n 5 euro per maand.
Wat zijn de nadelen van WordPress
Je bent dan niet meer afhankelijk van een ander platform. Maar het betekent wel dat je zelf je website moet onderhouden, zoals back-ups maken en updates draaien. Gelukkig kan dat heel snel en makkelijk. In de webdesigncursus laat ik je zien hoe je dit snel en makkelijk doet.
Vroegah (nouja in 2015) – toen ik nog mijn eerste websites bouwde met WordPress- had je best wat technische kennis nodig. Zo moest ik best wat codes gebruiken. Daarnaast bouwde ik aan de achterkant en kon het er aan de voorkant heel anders uitzien. Niet heel handig.
Als je mij al een beetje kent, dan weet je dat ik gek ben op ‘lekker makkelijk’. Daarom kies ik voor the best of both worlds. De flexibiliteit en mogelijkheden van WordPress, maar met het gemak van een drag & drop systeem:
WordPress met Elementor vs. Divi
Ik gebruik WordPress samen met een paginabouwer. Je werkt dan aan de voorkant van je website. Je ziet meteen wat je doet, wat natuurlijk superhandig is. Dit is ook fijn voor mijn webdesignklanten. Zij kunnen later zelf gemakkelijk pagina’s aanmaken en aanpassen.
De populairste twee paginabouwers zijn Elementor & Divi.
Beide zijn gebruiksvriendelijk, maar mijn voorkeur gaat uit naar Divi. Divi biedt namelijk meer opties en mogelijkheden. Daarom is Divi approved by deze webdesigner(d)🤓 Al mijn websites en die van mijn klanten bouw ik met Divi.
Waarom ik kies voor WordPress met Divi
- Je hebt geen technische kennis nodig.
- Het werkt snel en is zoekmachine-vriendelijk.
- Je kunt kiezen uit meer dan 100 demo websites & 880 templates. Zo heb je altijd een basis om mee te starten.
- Divi is echt superveelzijdig. Of je nu een website wilt bouwen of een webshop, het kan allemaal met Divi. Je hebt alles in één pakket en het is supermakkelijk te gebruiken.
- Divi heeft een lifetime licentie voor onbeperkt aantal websites. Je betaalt dus maar 1 keer. Terwijl je bij Elementor steeds terugkomende kosten hebt.
- Ik vind Divi iets intuïtiever dan Elementor. Dit maakt dat je sneller mooie en goede websites bouwt.
- Er is supersnelle en goede support vanuit de makers Elegant Themes.
- Divi werkt goed samen met externe plugins en koppelingen, waar ik met Elementor in het verleden vaker problemen had.
En zo kan ik nog wel even doorgaan… Het is een systeem waar jij gemakkelijk zélf je website in kunt bouwen. Ben je al overtuigd? Mooi! Dan kun je hier direct de levenslange Divi-licentie kopen en aan de slag. Ik vind ‘t superleuk als je jouw progress met me deelt!
Heb je extra hulp nodig bij het bouwen van je website? In mijn webdesigncursus neem ik je van A tot Z mee in het bouwen van een te gekke website met WordPress & Divi.