WordPress.com vs WordPress.org: wat moet je kiezen?

WordPress is WordPress, toch? Niet helemaal. Er is namelijk een .org-versie en een .com-versie en daar zit nogal wat verschil in. Maar welke moet je dan kiezen voor je nieuwe website? Ik leg je graag uit wat het verschil is, zodat je kunt ontdekken welke versie het beste bij jouw website past.
wordpress.com wordpress.org

Wat is WordPress eigenlijk?

WordPress is een cms-systeem (contentmanagementsysteem). Een contentmanagementsysteem zorgt ervoor dat je gemakkelijk je website kunt bijhouden. Je kunt de look & feel van je website aanpassen en content toevoegen, wijzigen en verwijderen. Daarnaast kun je producten verkopen en klanten laten inloggen op hun persoonlijke account. WordPress is het meestgebruikte cms-systeem ter wereld. Ruim één derde van alle websites op het internet draait via WordPress.😱

Wat is WordPress.com?

WordPress.com is een soort (bouw)pakket om je website te bouwen en onderhouden. Er is niet veel technische kennis nodig om een website te bouwen met WordPress.com: je maakt een account aan, kiest een thema, past de kleuren aan en voegt je teksten en afbeeldingen toe. Je kunt het eigenlijk vergelijken met Jimdo of Wix. Daarnaast is er een geheel gratis versie. Mijn reisblog draaide in het begin (2015) ook via WordPress.com. Dit is de (gratis) service in het kort:

  • Ingebouwde statistieken
  • Gratis thema’s
  • Standaard design-aanpassingen
  • 6GB gratis opslagruimte
  • Beveiliging
  • Gratis hosting met SSL-certificaat
  • Toegewezen domeinnaam (www.jouwgebruikersnaam.wordpress.com)

WordPress.com was dus voor mijn reisblog prima. Ik hoefde nergens naar om te kijken. Ik kon gewoon mijn blogs en foto’s uploaden en WordPress deed de rest. Je ziet wel altijd een WordPress.com-watermerk en je hebt advertenties op je website.

Met de betaalde versie van WordPress.com kun je ook een webshop maken, krijg je meer opslagruimte en meer thema’s. Als je een eigen domeinnaam (www.jouwnaam.nl) wilt, betaal je daar zo’n €18,- per jaar voor.

WordPress.com is perfect voor hobbyblogs of ondernemers die niet veel eisen hebben aan hun website. Maar toch gebruik ik inmiddels ook voor mijn reisblog .org. Lees hieronder waarom.

Wat is WordPress.org?

WordPress.org gebruikt dezelfde techniek als WordPress.com, maar het is veel geavanceerder. Met WordPress.org heb je de mogelijkheid om te groeien. Bijna alles kan! Als je een website wilt maken met WordPress.org heb je wel wat technische kennis nodig. Daarnaast moet je zelf een aantal onderdelen van je website regelen en bijhouden. Dit moet je bijvoorbeeld zelf regelen:

  • Hosting: Een hosting zorgt ervoor dat je website in de lucht blijft. Het is erg belangrijk om je goed te verdiepen in een goede hosting. Slechte hosting kan bijvoorbeeld je website vertragen en dat heeft effect op je online vindbaarheid. Daarnaast is het fijn als je hosting goed te bereiken is als je vragen hebt. Je hebt al een hosting vanaf €2,50 per maand. Als je een goede hosting zoekt, dan raad ik Vimexx of Antagonist aan.
  • Domeinnaam: Bij .org moet je zelf je domeinnaam regelen. Sommige hostingbedrijven bieden een gratis domeinnaam aan bij het pakket. Anders kost het minder dan €10,- per jaar.
  • Beheer & onderhoud: Dit is erg belangrijk. Als je je website namelijk niet goed onderhoud, dan is deze gevoeliger voor hackers en kan het zijn dat je website ineens niet goed meer werkt. Zorg dus altijd dat je website up-to-date is, draai back-ups en test je site regelmatig. Je kunt websiteonderhoud ook uitbesteden. Dan weet je zeker dat je website altijd online blijft. Daarnaast heb je basiskennis nodig om je website goed te kunnen onderhouden. Stel dat je te veel plugins op je website zet, kan je website enorm traag worden.

Als je dit allemaal zelf moet doen, waarom zou je dan toch voor WordPress.org kiezen?

Ten eerste heb je veel meer mogelijkheden met WordPress.org. WordPress is opgebouwd uit codes. Bij de .com-versie kun je niet bij deze codes komen. Bij de .org-versie kan dit wel. Zo ben je niet beperkt in je creativiteit.

Verder kun je bij .org gebruikmaken van plugins. Een plugin is een soort programma waarmee je extra mogelijkheden kunt krijgen op je website. Zo gebruik ik bijvoorbeeld de plugin Yoast SEO. Deze plugin helpt je bij je zoekmachineoptimalisatie.

Daarnaast kun je je website integreren met Google Analytics, social media, crm-systemen en ga zo maar door.

Ook heb je ontzettend veel keuze in gratis thema’s, maar je kunt ook zelf thema’s downloaden en uploaden. Zo gebruik ik het Divi-thema van Elegant Themes*, omdat hier veel mogelijkheden mee zijn. Daarnaast zijn er genoeg how-tofilmpjes en support voor als je er niet uitkomt.

*Affliatelink: ik ben affiliatepartner van Elegant Themes. Als je via mijn link het Divi-thema aanschaft, dan krijg ik daar commissie voor. Het kost jou natuurlijk niks extra.😊

Wat is beter?

Dat ligt aan het doel van je website. Heb je een hobbyblog en/of heb je zelf niet de kennis of het geld om je website goed te onderhouden? Kies dan voor WordPress.com. Je hoeft je geen zorgen te maken over updates, back-ups, beveiliging etc. Je kunt gewoon artikelen plaatsen en foto’s delen.

Wil je groeien met je bedrijf en een website die helemaal op maat gemaakt is en bij jouw behoeftes past? Kies dan voor WordPress.org. Dan heb je veel meer vrijheid om lekker creatief te zijn.

Ik werk zelf al jaren met WordPress.org. Naar mijn ervaring past .org beter bij de meeste ondernemers dan .com. Wil jij zelf een website laten bouwen? Of heb je hulp nodig met websiteonderhoud? Stuur me gerust een berichtje.

0 reacties

WordPress Webdesigner Divi Expert Tamara Belt

Tamara Belt - Webdesigner & Divi specialist

Als webdesigner en Divi specialist is het mijn doel om jou te laten groeien via je website. Met een geweldige website die (weer) 100% bij je past.

Naast webdesign en websiteoptimalisatie op maat, leer ik virtual assistents hoe ze goede websites met Divi bouwen met de Webdesigncursus voor VA's.

Bekijk mijn aanbod

Gratis Masterclass:
ZONDER STRESS, VOL VERTROUWEN WEBSITES BOUWEN ALS VA

In de masterclass geef ik je insider websitetips en strategieën over hoe jij vol zelfvertrouwen geld kunt verdienen met het bouwen en aanpassen van websites.

Schrijf je gratis in en claim jouw plek direct