Zo laat je je website sneller vinden door Google

SEO

Zo laat je je website sneller vinden door Google

door | 21 aug 2020 | SEO

Je prachtige, nieuwe website staat eindelijk online. Natuurlijk wil je dit graag aan de wereld laten zien. Zodat iedereen kan zien hoe geweldig je website is en wat je allemaal kunt. Je deelt je website op social media en vertelt erover aan vrienden, maar eigenlijk wil je ook dat mensen je gelijk vinden in Google. 1 probleem: zoekmachineoptimalisatie is een constant proces en het duurt lang voordat het pas z’n vruchten afwerpt. Gelukkig is hier een oplossing voor: laat Google je nieuwe website sneller indexeren. Dit is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. In dit artikel lees je hoe je nieuwe website sneller gevonden wordt.

Google indexeren Search Console

Hoe indexeert Google websites?

Laten we beginnen met hoe zoekmachines websites vinden. Google werkt met zogenaamde crawlers. Dit zijn speciale programmaatjes die het internet afspeuren naar nieuwe links. Als de crawlers nieuwe websites of pagina’s vinden, dan voegen zij deze toe aan de database van Google. Dit noem je indexeren. Dagelijks voegen mensen miljarden artikelen en content toe. Je kunt je voorstellen dat dit niet 1, 2, 3 gecrawld is. Het kan daarom soms wel weken duren voordat zoekmachines jouw website of pagina vinden. Gelukkig kan dit sneller!

Zo voeg je je website toe aan Google

Je kunt dus zorgen dat je nieuwe website sneller geïndexeerd wordt door Google. Dit doe je via Google Search Console. Eigenlijk zeg je hiermee het volgende: “Hé Google, ik heb een nieuwe website gemaakt. Wil je deze crawlen en toevoegen aan jouw database?”. Vervolgens stuurt Google de crawlers via een afsnijroute naar jouw website. Zo meld je je website aan bij Google Search Console:

Stap 1: Je meldt je website (property) aan bij Google Search Console.

property aanmelden Google Search Console

Vul bij URL-voorvoegsel de link in naar jouw website.

Stap 2: Bevestig dat jij de eigenaar bent van de property

Daarna moet je je website verifiëren. Het makkelijkste is om de optie Google Analytics te kiezen. (Zorg natuurlijk wel dat je website is gekoppeld met Google Analytics).

Stap 3: Maak een sitemap van je website

Een sitemap is een plattegrond van je website. Google ziet hierdoor de structuur de website en dát verbetert je vindbaarheid. De makkelijkste manier om een sitemap aan te maken is met de gratis plugin Yoast SEO. Het enige wat je hier hoeft te doen is op SEO klikken en naar functies te gaan. Daar zet je xlm-sitemaps aan.

Yoast SEO sitemap

Vervolgens vul je sitemap_index.xml achter de url van je website in (voorbeeld: https://jouwwebsite.nl/sitemap_index.xml). Je krijgt dan een overzicht van de sitemaps op je website. Vaak zijn er aparte sitemaps voor je categorieën, blogs en pagina’s.

xml sitemap yoast

Zoals je kunt zien hebben de sitemaps eigen links.

Stap 4: Sitemap uploaden in Google Search Console

Daarna ga je naar Google Search Console. Je klikt op sitemaps en vult de url in van een sitemap. Daarna kun je deze verzenden.

sitemap uploaden google search console

Et voila: Google gaat jouw website nu versneld indexeren. Daarnaast checkt Google Search Console of de links in je sitemap goed werken. Als een link niet goed werkt, dan krijg je een melding. Echt superhandig!

Checken of Google je website al indexeert

Natuurlijk wil je in de gaten houden wanneer je website is geïndexeerd. Dit kun je gemakkelijk checken. Vul in de zoekbalk van Google dit in: site:jouwwebsite.nl.

Als jouw website naar voren komt, dan gaat alles goed. Is dat niet het geval, dan heeft Google extra tijd nodig of is er een ander probleem.

Heb je hulp nodig met de vindbaarheid van jouw website? Dan mag je me altijd een berichtje sturen. Heeft dit artikel je geholpen? Dan vind ik dat natuurlijk ook altijd leuk om te horen 😊.

Lees ook eens mijn andere artikelen over SEO.

2 Reacties

  1. Kristel

    Dank je wel! Ik heb het meteen toegepast.

    • Tamara Belt

      Fijn dat je er iets aan hebt, Kristel!

Laten we kennismaken!

Weet je al waar ik jou mee kan helpen? Of ben je nog niet helemaal zeker? Boek een gratis  en vrijblijvend kennismakingsgesprek, dan drinken we gezellig een virtueel theetje of wijntje.